+381 63 1316343 // +381 37 3875598

Sadnice aronije

Sadnice Aronije spadaju u izuzetno lekovita i korisna biljka, poreklom sa istoka Severne amerike, gde se uz Aroniju Melanocarpu (crnoplodnu aroniju) može naći i Aronija arbutifolia (crvenolisna aronija). Iako je aronija poreklom sa američkog kontinenta, prava vrednost ove biljke je prepoznata u istočnoj Evropi.

 – Sadnice aronije takodje spadaju u porodicu ruža. U prirodi, aronija je listopadni grm, visine 2-3 metra i 2,5 metra širine. Jedna od glavnih karakteristika aronije su prelepi beli cvetovi koji se nalaze u kiticama. Vocne sadnice Aronije cvetaju krajem aprila,pojedinačni cvetovi bele boje sakupljeni u grozdove. Grozdove čine 10 do 15 cvetova, a na vrhovima mladica je i do 30 cvetova. Cvetanje traje oko 10 dana pri čemu svaki cvet cveta 5 dana. Cvetove uglavnom oprašuju pčele, ali je moguće i oprašivanje vetrom. Aronije je samooplodna biljka.

 – Plodovi su okrugli, ljubičasto-crveni koji nastaju od cvetova i redovno se javljaju u velikom broju. Reč je o sitnim jabučastim plodovima koji jako podsećaju na borovnice. Plodovi su u početku prekriveni beličastim slojem, bez kojeg izgledaju kao da su lakovani.
Sazreva u avgustu a meso ploda ima jarko crvenu boju i slatko do kiselkastu aromu, koja podseća na borovnice. U plodovima nema koštice i semenke su sitne. Sorte aronije koje nas vocni rasadnik Antic Plus ima u svom asortimanu su sledece:


Vocne sadnice Aronije – Sorte
No comments.