+381 63 1316343 // +381 37 3875598

Odaberite prave voćne sadnice

Odaberite prave voćne sadnice

Odaberite prave voćne sadnice

Kako smanjiti rizik prijema sadnica

Prva i neizbežna stavka koju većina početnika u voćarstvu zanemaruje:

Ono što je bitno pre nabavke voćnih sadnica je da pre nego što zasadite ili krenete u nabavku sadnog materijala, proverite i testirate svojstva zemljišta, položaj terena, klimatske uslove na određenoj teritoriji, izloženost vetru, vazdušnoj prozračnost i druge bitne faktore za normalan razvoj sadnica.
Na osnovu toga možete izbeći pogrešne sorte voća za vaše uslove gajenja voćnih sadnica. Osim toga smanjujete mogućnost neuspelog prijema oko 50 do 70 procenata.

Druga jako bitna stavka – Izbor voćnog sadnog materijala

Kod izbora sadnog materijala (pošto ste proverili zemljište) potrebno je obratiti pažnju na način razmnožavanja tj oprašivanje određene sorte. Ono što je bitno kod ovog dela je da trebate proveriti sa rasadnikom koje sorte su kompatibilne sa vašim izabranim voćnim sadnicama. Kod nas u rasadniku Antić Plus uvek možete dobiti savete i predloge koje sorte bi mogli saditi u takvim kombinacijama i koje sorte su kompatibilne. Takođe, morate pravilno rasporediti sorte oprašivača, jer pravilnim rasporedom sorti oprašivača smanjujete broj potrebnih sadnica za tu ulogu.

koren

koren

Savet u vezi sadjenja sadnica voća ili loznih kalemova

Jako je bitno da nakon zatrpavanja jame, nabačenu zemlju dobro nagaziti i politi, zatim ponoviti postupak . Ovo je važno odraditi zbog rizika od plesni korenovog sistema u slučaju kada ostane dosta vazduha medju žilama.

Zasto je jako bitno?
Osnovna stvar je ta da ne sme ostati velika kolicina vazduha jer omogucava raznim bolestima da napadnu korenov sistem sadnice i time onemoguce kvalitetan prijem. Razvijanjem bolesti ne samo da mozete upropastiti sadnicu koja nije lepo zasadjena vec omogucavate bolestima u kasnijoj fazi da napreduju na ostale biljke u blizini.

Želite da saznate više o akcijskoj prodaji sadnica i popustima za ovu sezonu? Pozovite nas na 063 10 20 446 ili 063 81 14 568